dissabte, 14 d’abril del 2012

QUEEN, la clau del mite.



Qui no ha sentit mai a parlar sobre el grup de Queen?
Conegut amb aquest nom des de 1970 s’ha convertit en un dels principals grups de rock britànics.

Format pel guitarrista Brian May, el cantant Freddie Mercury, el bateria Roger Taylor i el baixista John Deacon el grup va començar a expandir-se entre les masses, tocant com a teloners de Moot the Hoople i amb el seu disc Sheer Heart Attack (1974).



Però l’autèntic gran èxit del grup va arribar el 1975, amb la cançó Bohemian Rhapsody (del disc A night at the opera), el videoclip de la qual ha estat el primer.

S’entén com a videoclip la mescla de llenguatges i estètica, televisió i publicitat; un híbrid amb estil propi, llenguatge i narrativa visual que en el fons no deix de ser un anunci, una forma de publicitat, promoció. Promocionar la música d’aquesta manera va començar com una cosa innovadora, després es va convertir en un acte rentable.

Aquest videoclip es considera el primer per què va ser just desprès de la seva publicació quan la gravació de vídeos amb aquestes característiques per acompanyar la música es va convertir en una pràctica habitual de les discogràfiques. Tot i així, s’ha de mencionar que no tothom hi està d’acord, molta gent defensa que abans de Bohemian Rhapsody hi va haver altres treballs visuals d’aquest tipus i que el videoclip d’aquesta cançó va tindre èxit degut a la gran irrupció a nivell massiu del grup.

Més que la importància de ser el primer videoclip musical, la cançó va ser per ella mateixa tot un èxit. Escrita per Freddie Mercury, Bohemian Rhapsody presentava, i presenta, una estructura inusual, no té tornada i està composta per sis seccions: una introducció a capela, una balada, un solo de guitarra, un segment operístic, un segment de rock i una tornada al tempo i a la tonalitat de la balada inicial. 

 http://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ&ob=av3e

Segons paraules del cantant i autor de la cançó:

"És una d'aquestes cançons que tenen un aura de fantasia al voltant. Penso que la gent hauria de només escoltar-la, pensar en ella i després formar la seva pròpia opinió sobre el que els diu... 'Bohemian Rhapsody' no va sortir del no-res. Vaig fer algunes investigacions, perquè està pensada per ser un model d'òpera, per què no?"


Cert és que Mercury mai va explicar el significat de la cançó, d’aquesta manera han anat sorgint diverses interpretacions sobre la seva lletra. És diu que pot ser un reflex de la seva amagada (fins poc després) homosexualitat, una revelació de que patia de VIH o la descripció de moments previs a una execució.







El llançament de Bohemian Rhapsody no va ser senzill, doncs molts executius van dir que no tindria gens d’èxit perquè era massa llarga i variada. Poc després es van adonar que estaven equivocats. 





Iris Martí
Publicitat i Relacions Publiques

5 comentaris:

  1. M’ha agradat molt el teu post, Iris! Fa uns anys vaig veure pel Canal 33 al programa Sputnik un documental que parlava d’aquesta cançó. El títol era: “Queen: la història de Bohemian Rhapsody” i explicaven tot el procés de creació de la cançó, del videoclip i veus la complexitat que arriba a haver darrera de tot aquest procés. Ara ningú et pot negar que és una obra mestre, però quan només es tracta d’una idea és difícil que la gent confiï que un single de 6 minuts, amb canvis tan bruscos com és la part de l’òpera, pugui arribar a triomfar. Primer ja va ser prou complicat que Freddie Mercury fes entendre la seva idea als components del grup, perquè havien de deixar molts buits per les part d’òpera i si escoltes la cançó sense la veu és realment molt estranya. L’altre complicació va ser que Bohemian Rhapsody fos un single, perquè era gairebé impossible que les emissores de ràdio posessin una cançó de 6 minuts. Tot i això ho van aconseguir.
    En quant al videoclip, es va gravar perquè el grup volia evitar anar a programes fent playback com a Top of the pops, a més a més de voler donar vida a la fotografia de la portada del disc. Va ser molt innovador, amb afectes especials utilitzant tècniques manuals com és el cas de les imatges múltiples de la part coral, on es va utilitzar una lent múltiple.

    Va ser la clau del seu èxit.

    Montse Plana Martínez

    ResponElimina
  2. Com tu bé dius, qui no coneix Queen? Van ser un grap grup revolucionari del món de la música. Tinc entes que, el videoclip de Bohemian Rhapsody, anava incluit al disc en format de cinta VHD perque Mercury volia incloure els set arts dintre d'aquest disc.

    Sempre Queen!

    Andrea Maqueda Gómez

    ResponElimina
  3. El post m'ha semblat molt interessant. Només volia reforça el que diu la companya Andrea Maqueda, ja que jo també tinc entès que en el disc volien incloure totes les arts possibles. Freddie Mercury havia estudiat Belles Arts i volia que aquest disc no només tingués música, sinó també vídeo. També parlar de com una idea que va succeir d'aquesta persona per el seu amor a les arts i per voler fer alguna cosa diferent, s'ha convertit en una cosa tan habitual. Avui en dia tots podem trobar molt estrany que hi hagi un grup de música sense un vídeo musical com a referència.

    Nassira El Morabit El Bay
    Periodisme

    ResponElimina
  4. Avui dia qualsevol grup grava videoclips per així poder expressar amb imatges el rerefons que realment aporta la cançó, ja que a vegades es díficil entendre les lletres. Les imatges ajuden a interpretar el significat que el grup dóna a la cançó.
    És cert que en el videoclip de Bohemian Rhapsody hi ha una gran diversitat d'estils ja que es barreja el rock amb l'òpera entre d'altres, això dóna idea de la gran polivalència de Freddie Mercury. A més demostra lliurement la seva tendència sexual, un fet impactant en la seva època degut als prejudicis existents que hi havien sobre la sexualitat.

    En general m'ha semblat prou interessant el post Iris.

    Sonia Gómez Reina
    Publicitat i RRPP

    ResponElimina