Si mai heu tingut la sensació d'escurar els plats amb força perquè encara hi quedava menjar enganxat, entendreu de què us parlo. Perquè si alguna cosa tenen els plats bruts, és que enganxen!
La sèrie de TV3 que va marcar una generació, en la qual m’incloc, va resultar tot un èxit d’audiència des de la seva primera emissió l’abril del 1999 fins a la última l’any 2002. Considerada en l’actualitat, una de les produccions televisives catalanes de comèdia més transcendentals, Plats bruts es reconeguda com una de les millors Sitcoms de la nostra televisió.
Sitcom, bonica paraula oi? En aquest post ens dedicarem no només a parlar de la sèrie Plats bruts com a tal, sinó que també, a desgranar les característiques que la classifiquen dins del gènere.
A la vida quotidiana de tots dos protagonistes apareixeran altres personatges, també peculiars, que donaran forma al seu dia a dia. La Carbonell o assistenta del David, una dona amb molt de caràcter i molta experiència en la vida a qui agrada la caça i els esports de risc. L'Emma, noia extravagant, infantil i curiosa, que viu a la caseta de fusta que hi ha al terrat de casa del David i el Lopez, a mode d’ocupa i amb molta confiança entra i surt del pis quan vol com una més de la família. Els companys de feina del Lopez el Ramón i la Mercedes “la Jefa”, i el Pol amic íntim del David, company de teatre i cambrer del bar Maurici, punt de reunió de tots els personatges. Aquest conjunt de personatges i situacions diferents en les que es mouen, conformaran un microclima de comèdia que no deixa l’espectador indiferent.
Són la sàtira, els gags continus i l’humor que destil·len els Plats bruts, factors principals que situen la sèrie dins les Sitcom com a gènere de comèdia.
Dintre l'amplia varietat de Sitcoms diferenciades per la temàtica que tracten etc., trobem segons les seves característiques estructurals, de forma i contingut, dos tipus de Sitcoms diferenciades: les què pertanyen al gènere clàssic, i les Sitcoms més actuals o renovades, oposades per complet.
Plats Bruts tot i ser una Sitcom produïda a finals de la dècada dels noranta, principis de segle XXI, la situarem dintre el gènere clàssic de la Sitcom, donat que malgrat el seu antagonisme sitcoms clàssiques i renovades conviuen en el temps.
Però, Quins trets defineixen Plats bruts com a Sitcom d'influència clàssica?
Per comprendre la relació de la sèrie amb la sitcom clàssica cal entendre primer les característiques principals de les sitcoms clàssiques. A continuació farem l'exercici d’identificar els trets clàssics del gènere dins de Plats bruts.
-Com característica fonamental, seguint la idea de la sitcom primigènia, el rodatge de Plats bruts es realitza amb públic en directe i mitjançant una organització molt acurada del temps de treball. Els rodatges de la sèrie es gravaven escrupolosament els dijous amb públic davant, per ser emesos setmanalment. Aquesta metodologia de producció estandaritzada oferia un marge menor d’error pel que fa al temps i la posada tècnica en escena, que davant del públic havia de minimitzar les presses falses i els entrebancs.
-La gravació en platós i escenaris fixes, malgrat també presentar algun escenari atípic en algun capítol puntual, com són: el bar, la ràdio, l’institut del teatre i el pis, on tenen lloc la vida i disisdències dels personatges.
- La fluïdesa de la seva producció, que no cansa el públic i genera rialles contínuament, resideix també en guions frescos tenyits d’humor desenfadat, acudits i gags molt marcats, característica pròpia del gènere clàssic.
- Un altre punt a favor de la sitcom clàssica, la teatralització amb què actuen els personatges, molt influenciats per la dramatúrgia còmica, dirigida a què el públic rebi el missatge amb facilitat.
També l'exageració o tipificació dels personatges o la temàtica dels capítols, que gira entorn una trama principal i d'altres de secundàries, formades per inici, nus i desenllaça final.
-L'estructura narrativa convencional de plats bruts igual que la sitcom clàssica, té una durada estàndard sempre major a vint-i-dos minuts i inferior als trenta.
Però tot i situar-se dins el ventall de sitcoms d'influència i estructura narrativa clàssica, com hem vist reflectit als trets anteriors, Plats bruts també s'identifica amb el context postmodern on neix.
La temàtica crítica i sovint sàtirica de la societat catalana del moment, la barreja de personatges totalment diferents i variats dins d'un mateixa situació, la posada en escena d'estètica kisth i la multiformitat i barreja de tèndencies i temàtiques que presenten els diferents capítols, són factors clau del seu caràcter postmodern.
En conclusió una sitcom fresca i divertida, d'influència clàssica molt marcada, però alhora també consonant amb la seva època i context audiovisual postmodern. Una producció "ben parida" que sense saber perquè enganxa l'audiència i roman en el record.
Plats bruts que quedaràn a l'aigüera per molt de temps més...
Aqui us deixo un episodi de la sèrie per a què el gaudiu!
Laia Flórez González
He decidit comentar aquesta entrada ja que m’ha sorprès bastant veure una de les series que més m’agrada al blog.
ResponEliminaQuan era petita veia aquesta sèrie simplement perquè el meu avi la mirada després del telenotícies nit de TV3. Durant els vint o trenta minuts que durava cada capítol, si que hi havia moments en què reia, però ho feia més aviat per les gesticulacions o situacions dels personatges que no pas pel contingut o la crítica que aportava.
Des de fa dos o tres anys, gracies al sorgiment de les noves tecnologies i la seva relació amb els avenços d’internet, he pogut tornar a recuperar i veure tots els capítols. Però ara no ho fet com una espectadora passiva, sinó que he analitzat el contingut que aporta, i sincerament em resulta encara més còmic.
També, els capítols van ser emesos fa poc per la televisió, la qual cosa em va permetre aplicar tots els coneixements apressos durant aquest curs a la sèrie.
Així doncs, el resultat que he experimentat és que encara que miri cada capítol dos o tres cops no se’m fa pesat, ja que els dos personatges tenen la capacitat de saber connectar amb l’espectador ràpidament, i no només amb persones de la mateixa generació, sinó que qualsevol persona es pot veure identificada amb ells. A més, encara que aporten excentricitats i s’exageri fins al límit, els protagonistes mostren comportaments creïbles, gens irreals i preocupacions lògiques.
I la veritat... Plats Bruts em va enganxar i em segueixen enganxant.
Neus Compte Montañés
Plats bruts és una sèrie que recordo que la mirava quan era més petita i passava una bona estona juntament amb els meus pares, però, actualment he tornat a mirar l’emissió que feien al canal 3XL i em continuava fent passar una bona estona. Per tant, considero que el fet que aquesta sèrie pugui ser apta per un ampli sector del públic és un tret molt important d’aquesta producció. De fet, sempre recomano, després d’un mal dia, mirar un capítol de Plats Bruts i el resultat és que et relaxes i desconnectes per uns moments del què tant et preocupava. Des del meu punt de vista és una sèrie genial i molt divertida.
ResponEliminaPel que fa als trets que defineixen Plats Bruts com una sitcom d’influència clàssica, jo els ignorava totalment, per això he trobat molt interessant aquesta publicació sobre aquesta sitcom. Ja que, penso que és una sèrie de la quan tothom ha vist algun capítol o n’ha sentit a parlar però pot ser ignorava les característiques que defineixen aquest tipus de sitcom.
Laura Poblet Badia
Periodisme
Els Plats Bruts, quina gran sèrie, com els que han comentat anteriorment, jo també passava una gran estona mirant-los quan era petita juntament amb els meus pares. Una sèrie gravada en uns escenaris molt quotidians com pot ser un bar, o una casa, amb uns personatges molt senzills però amb molt de contingut. M’agrada’t molt l’anàlisi d’aquesta sèrie com a sitcom, crec que va ser i serà sempre una sèrie que deixarà una gran petjada. Amb la retransmissió que han fet dels capítols he pogut gaudir un cop més de una sèrie entretinguda i divertida.
ResponEliminaMarta Olivé (Periodisme)
Totalment d’acord amb el post. Jo també em declaro fan dels Plats Bruts, però més aviat de la segona temporada amb la Iaia. Com bé dius es tracta d’una sèrie satírica de l’època en el qual es desenvolupen uns personatges que intenten ser versemblants, a vegades aconseguint-ho i altres no. A la vegada, com bé diuen també les altres companyes als seus comentaris, és una obra que s’adapta a tots els públics, ja que amb aquesta sèrie vaig riure, ric ara i espero seguir rient amb ella.
ResponEliminaUna cosa que m’agradaria destacar d’aquesta sèrie és la seva bona qualitat, que no té res a envejar a sèries que s’emeten estatalment. Cal recordar que aquesta sèrie està totalment feta a casa nostra i a la vegada que és una sèrie que va marcar un abans i un després a Televisió de Catalunya.
Xavier Balsells (C. Audiovisual)
Proximitat. Això em transmet la sèrie. I ja ho va dir Oriol Grau, guionista de la millor Sit-Com de la història de la televisió catalana ''el que busquem és que la gent s'identifiqui amb la proximitat de les històries que expliquem'' donant, clar està, un toc de surrealisme. Pregunto: qui no ha tingut mai por de quedar-se tancat al museu de cera de Barcelona? I de quedar-se tancat en un ascensor durant molt de temps? I que no té una iaia sorda que confon les paraules? Aquí està, per mi, el quid de l'èxit de Plats Bruts.
ResponEliminaEl que demostra de manera inamovible que estem parlant d'una sèrie que ha fet història és la immortalitat d'expressions que ens recorden els personatges. Fem la prova!
''(Rialleta de nena petita)''
''David, collons!!!''
''Ah, vale!''
''TXEEE!!!''
''Lupe, nena!''
''ei, que passa floreta?''
''no em diguis floreta, coi!''
Heu endevinat de quins personatges he citat? Lògic.
Lluís Arnau Curto Hol
Periodisme